вівторок, 13 грудня 2016 р.

Андріївські вечорниці

 З днем Андрія, який відзначається саме сьогодні 13 грудня (30 листопада за старим стилем), пов’язані зимові прогнози та погодні прикмети. Так, на Закарпатті говорили: «Сніг на Андрія — зима в завіях», «На Андрія кожух гріє». Спостерігали також: «Як на Андрія сніг ще не випав — зима буде теплою, коли ж випав — довгою і холодною» тощо.
 За народними уявленнями, святий Андрій є втіленням чоловічого начала, провісником долі, покровителем кохання і шлюбу. Ймовірно ці характеристики Андрія спочатку склалися у католиків і протестантів, у яких з днем святого пов’язується період адвенту (передріздвяного посту) і церковного Нового року — найзручніший час для віщування й передбачення майбутнього.








 



Андріївські ворожіння були присвячені темі шлюбу. Дівчата намагалися дізнатися, хто буде їх чоловіком, чи буде він багатим, який матиме характер, чи стануть вони щасливі разом тощо. І в нашій школі хлопці та дівчата  7,8 та 9 класів  разом з педагогом-організатором провели "Андріївські вечорниці",де ворожили дівчата,хлопці їли калету. Захід супроводжувався музичним супроводом учня 7 кл. Кухара Романа.

Немає коментарів:

Дописати коментар